Ciasto migdałowo-czekoladowe
Składniki na ciasto czekoladowo-migdałowe:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 130 g mąki
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki migdałów
- 150 g czekolady gorzkiej 70%
Sposób przygotowania ciasta migdałowo-czekoladowego:
Jajka wbijamy do miski dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy w drugiej misce. Do ubitych jajek dodajemy olej i wymieszane wcześnie suche składniki.
Orzechy i 100 g czekolady siekamy na drobne kawałki - łyżkę migdałów odkładamy na później, a resztę dodajemy do masy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 17 cm i pieczemy około 45 minut w 180`C do suchego patyczka.
Na ostudzone ciasto wylewamy 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofali czekolady. Na wierzch ciasta wysypujemy pozostałą część migdałów.
jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń