21 listopada 2015

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych

Chleb na wodzie z ogórków - ale jak to :) A no tak to. Zainspirowany przepisem z bloga weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com.

Moi domownicy choć przyzwyczajeni do chlebów na zakwasie z wielkim entuzjazmem przyjęli do jadłospisu ten chlebek. Pomimo, że drożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni.


Proporcje :
400 g. mąki pszennej typ 650
375 ml wody z ogórków kiszonych
10 g. świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
łyżeczka cukru

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy wodę, stopniowo - ciasto powinno być raczej luźne. Całość wyrobić chwilę, przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na około 1,5 - 2 h w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto odgazować - wbić w nie pięść i przełożyć do naoliwionej blaszki ( u mnie keksówka )
Odstawiamy pod przykryciem na około 30-40 minut lub do czasu aż wyraźnie podwoi objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. *

* czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od posiadanego piekarnika

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz