BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach

Dziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego.

Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w Aragonii , Nawarze , Cuenca ).

To danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i warzywami.

Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze.

Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad.

Polecam!

Ciekawostka!

Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba!

bacalao al ajo arriero , kuchnia hiszpanska , gul;asz rybny , dorsz w pomidorach , hiszpanskie przepisy , ostra na slodko , sylwia ladyga , pyszne ryby (3)x

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* filet z dorsza – 200 g
* ziemniaki – 150 g
* dojrzałe pomidory – 2 szt
* papryka czerwona – 1 szt
* papryka zielona – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 5 ząbków
* papryka słodka – 1 łyżeczka
* sól, pieprz – do smaku
* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Papryki kroimy w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę siekamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie papryki – przesmażamy.

Wrzucamy pomidory i ziemniaki, zasypujemy słodką papryką, zalewamy taką ilością wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy ok. 15 minut.

Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza, solimy, pieprzymy i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Podajemy gorące!

bacalao al ajo arriero , kuchnia hiszpanska , gul;asz rybny , dorsz w pomidorach , hiszpanskie przepisy , ostra na slodko , sylwia ladyga , pyszne ryby (5)x

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress