Jedna z najprostszych włoskich przekąsek, a co proste w przygotowaniu smakuje podwójnie dobrze! Idealna na przyjęcie, jako przekąska albo zagryzka. Mozzarella w karocy, bo o niej mowa, to przykład tostu przyrządzanego na wiele sposobów, opartego jednak na wspólnej podstawie. Dodatki możemy wybierać sami, zgodnie z gustem, zasobem lodówki i ochotą. Danie najprawdopodobniej pochodzi z Kampanii, a konkretnie z Neapolu, lecz pochodzenie nazwy pozostaje tajemnicą….
[składniki na 3 tosty]
6 kromek tostowego pieczywa
200 gr mozzarelli
100 ml mleka
3 jajka
oliwa
sól, pieprz
Pieczywo tostowe maczamy w mleku, najlepiej „nawilżając” tylko jedną stronę, na której układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli (popularna jest wersja z dodatkiem rozdrobnionych sardeli lub szynki nakładanych obok mozzarelli). Dociskamy drugą kromką pieczywa tostowego.
Tak powstałego tosta obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem. Następnie smażymy obustronnie na oliwie, czekając aż ser się rozpuści.
Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!
Pyszne! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba