Olejowy Raj

olejowy raj

To firma, która  pierwsza zaufała Fiołkowej Kuchni i bez wahania podarowała swoje produkty.

Krótko o historii

Olejowy Raj to młoda firma założona przez Kamilę Zubrycką. Jej pasja połączona z zaangażowaniem przerodziła się w biznes. Zainteresowanie aktywnością fizyczną jak i zdrową dietą pomogły zbudować wyjątkowe miejsce. Marka, którą stworzyła jest symbolem zdrowia i urody. 

Dobry biznesplan pomógł uzyskać pożyczkę na zakup profesjonalnych maszyn do tłoczenia olejów. Składniki używane do produkcji świadczą o najwyższej jakości. Dzięki temu firma zdobyła prestiż i kilka cennych wyróżnień. 

Produkcja

Specjalnością produkcji jest tłoczenie olejów na zimno, nie rafinowanych i niefiltrowanych. Dzięki takiemu procesowi zachowują wszystkie wartościowe składniki tak cenne dla zdrowia. Dobór surowca jak i pakowanie są podstawą jakości. Każda partia posiada certyfikat. Nasiona pozyskiwane są bezpośrednio od rolników, jedynie kokos sprowadza się ze Sri Lanki. 

Mechanicznie tłoczone oleje przechowuje się w lodówkach od 24 do 48 godzin. Tym sposobem poddaje się je naturalnej sedymentacji czyli procesowi opadania zawiesiny w cieczy. Ostatni etap produkcji to butelkowanie. W celu zachowania najwyższej jakości używa się tylko ciemnych butelek. 

Wszystkie oleje tej firmy mają tylko kilkumiesięczną datę ważności. Zaleca się przechowywanie produktów wyłącznie w lodówkach dla zachowania najwyższej jakości, walorów smakowych i ochrony przed utratą cennych składników.

Olejowy Raj wprowadził do sprzedaży także produkty sypkie.

Produkty testowane przeze mnie

SAM_3265 (2)

Miałam przyjemność przetestować trzy produkty, które przypadły mi do gustu. Chętnie wykorzystuję je w swojej kuchni, ponieważ są dobrej jakości. Dzięki nim potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku. Jako matka bez obaw mogę podawać je swojemu dziecku, ponieważ są w 100 % naturalne i dbają o jego zdrowie.

Ostropest

Lecznicze działanie tej rośliny jest znane od starożytności.  Ostropest zbawiennie działa na wątrobę dzięki zawartej w nim sylimarynie. To silny przeciwutleniacz, działa odtruwająco i przeciwzapalnie.

Mielony ostropest ma neutralny smak, dlatego jego zastosowanie w kuchni jest  dość szerokie. Mój syn uwielbia pierogi, szczególnie ruskie, wzbogaciłam więc je odrobiną tej cudownej rośliny. Nie mógł się nimi najeść przez kilka dni.

SAM_3369

https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/06/pierogi-ruskie-z-ostropestem/

Olej kokosowy

Uważany jest za najzdrowszy olej świata i jako jedyny występuje w postaci stałej. To doskonała alternatywa dla alergików. Używa się go do smażenia, pieczenia, sałatek oraz jako zamiennik margaryny.

Ma również szerokie zastosowanie w kosmetologii jako zdrowa pasta do mycia zębów, doskonały krem nawilżający do twarzy jak również cudowna odzywka do włosów. Miłośnicy  ekologicznego stylu życia będą zachwyceni naturalnym antyperspirantem przyrządzonym właśnie na bazie tego oleju. 

O jego zaletach mogłabym napisać jeszcze bardzo wiele, dlatego zachęcam do odwiedzenia internetowego sklepu Olejowego Raju i zakup tego wspaniałego produktu. Dodam jeszcze, że pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Ja użyłam go do smażenia naleśników z serowo-kasztanowym farszem. Wyszły o wiele smaczniejsze i zdrowsze. W tym oleju nie ma żadnej chemii więc naleśniki zyskały dodatkowo czysty posmak kokosu.

SAM_3289

https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/04/nalesniki-z-serowo-kasztanowym-farszem/

Olej lniany

Ten produkt jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Zawiera mnóstwo witaminy E, zwanej witaminą młodości. To znakomite rozwiązanie dla ludzi dbających o sylwetkę, ponieważ olej lniany przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej gromadzeniu.

Ma także szerokie zastosowanie w kosmetologii. Zamiast kupować kilka kremów, balsamów czy olejków do ciała warto, pomimo cierpkiego smaku, spożywać go codziennie. Wspaniale nawilży, odżywi i uelastyczni skórę, poprawi jej kondycję od wewnątrz. 

To również doskonały składnik sałatek, sosów, gotowanych warzyw i wielu innych potraw. Stosuje się go jedynie na zimno, ponieważ olej ten ma niską temperaturę spalania. Podczas smażenia traci cenne składniki a nawet może zaszkodzić.

Olejowy Raj od samego początku dba o jakość tego produktu. Nie bez powodu tłoczy go na zimno i przechowuje w ciemnych butelkach. Światło, powietrze i wysoka temperatura sprzyjają procesowi utleniania, dlatego dobrego oleju lnianego nie znajdziecie w zwykłym sklepie. Warunki chłodnicze, w których firma przechowuje produkt sprawiają, że zawiera on rekordową ilość kwasów omega 3. 

Kiedy otworzyłam butelkę, trochę zaniepokoił mnie aromat i gorzkawy smak oleju. Dlatego długo zastanawiałam się z czym go połączyć aby idealnie wkomponował się w danie. Delikatny „rybi” posmak uświadomił mi ,że powinnam dodać go do tuńczyka. Skomponowałam więc sałatkę, w której olej lniany uwydatnił smak ryby.

SAM_3536

https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/18/salatka-z-tunczykiem-i-fasolka-szparagowa/

Bardzo dziękuję firmie Olejowy Raj za wspaniałe produkty i mam nadzieję, z nasza współpraca będzie owocna. 

Zainteresowanych zapraszam na stronę olejowyraj.pl

2 comments

  1. gorzkawy smak oleju lnianego świadczy o zepsutym oleju lub nasiona lnu, z ktorych zostal wytloczony olej, byly stare, czyli niegodne do uzycia. A więc takiego oleju nie można spożywać, ewentualnie do smarowania zamków itd. 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz