Bardzo smaczna i szybka propozycja na ciepłe śniadanie. Błyskawiczne płatki ryżowe z dodatkiem puree z dyni i suszonej żurawiny, które są proste w przygotowaniu, a ich ciepło długo pozostaje w żołądku. Przynajmniej tak mi się wydawało :)
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych
- 1/2 szklanki puree z dyni Hokkaido
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/4 szklanka żurawiny suszonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wlać mleko do garnuszka, dodać puree z dyni i cukier. Roztrzepać dokładnie rozprowadzając mleko z dynią i zagotować. W momencie pojawienia się pierwszych bąbelków wsypać żurawinę i płatki ryżowe. Gotować ok 3min przyprawiając cynamonem. Zdjąć z ognia i chwilę odstawić, aż ryż całkowicie wchłonie mleko. Podawać na gorąco. Smacznego :)