Ta kanapka to prosta i szybka propozycja śniadaniowa. Sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa. Miłe rozpoczęcie dnia…
Potrzebne:
1 jabłko
3 kawałki selera naciowego
1 zielona papryka
3 cebulki szalotki
pół fenkuła (kopru włoskiego)
4 mini ogórki
garść natki pietruszki
kremowy biały serek (ja użyłem serek Twój Smak z Piątnicy)
nasiona czarnego sezamu
pokrojony szczypiorek
łyżka oliwy
ulubione pieczywo
sól, pieprz do smaku
Jak:
- Biały serek mieszam z drobno posiekaną natką pietruszki.
- Pieczywo przypiekam z jednej strony na odrobinie masła.
- Umyte warzywa kroję – jabłko na ósemki, ogórki i szalotki na ćwiartki, fenkuła w półplasterki, resztę warzyw w słupki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Warzywa rozkładam na patelni równomiernie i na średnim ogniu smażę z jednej strony, potem z drugiej. Warzywa powinny lekko się przyrumienić, ale zachować chrupkość i jędrność. Przysmażone warzywa lekko solę i posypuję świeżo mielonym pieprzem i czarnym sezamem.
- Na ciepłym pieczywie rozsmarowuję serek, układam warzywa, posypuję szczypiorkiem.
Życzę miłego&smacznego rozpoczęcia dnia!