poniedziałek, 21 lipca 2014

Kalarepki faszerowane wg Buni

Archiwalne
Nie robiłam nowych zdjęć potrawy - bo przepis był już wstawiany na inne strony kulinarne, a tylko na blogu się nie pojawił ( pochodzi sprzed czasów kiedy zaczęłam prowadzić blog).A , że lubimy faszerowane warzywa lubimy to często mam ,, powtórkę z rozrywki ,,.
Takie kalarepki w towarzystwie koperku i marchewki to po prostu pycha .




Czas : 1 godzina

Składniki :

3 duże młode kalarepki
30 dag mięsa mielonego
5 dag ryżu
2 średniej wielkości marchewki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
1 cebula
2 łyżki oleju
maggi
pieprz mielony
sól
1 łyżka masła
1,5 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy)

Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach . Ściąć górną część . Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko .
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto .
Wymieszać mięso , ryż , cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Nadziać kalarepki ( z górką . Przykryć ściętymi ,, denkami " ( ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały ) .
Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką , wsypać koper , dołożyć masło. Zalać bulionem.
Dusić 30  minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ) .
Wyjąć . Podawać obłożone marchewką , posypane koprem  same lub z ziemniaczkami polanymi masłem .

Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )

Brak komentarzy: