Chilijski piernik bożonarodzeniowy

Znów jedziemy do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew, która nadaje mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Warto wypróbować to pyszne ciasto.

SAM_3611

Składniki

Porcja na małą keksówkę
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki
2 szkl startej marchewki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
4 goździki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki imbiru
2-3 nasiona kardamonu firmy Rafex
1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, pestki słonecznika)

SAM_3630

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

2. Kardamon i goździki ucieramy w moździerzu. Mieszamy z imbirem, gałką, cynamonem i kakao. Dodajemy do masy jajecznej.

3. Ciągle ubijając dolewamy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem i sodą.

4. Dodajemy marchew oraz bakalie. Delikatnie mieszamy i przelewamy ciasto do foremki na keksówkę.

5. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka.

6. Kiedy piernik przestygnie możemy udekorować go roztopioną czekoladą, polewą lub lukrem.

SAM_3645

Smacznego życzy

rafex

1 comments

Dodaj komentarz