Na blachę 25 x 35 cm potrzebujesz
CIASTO:
- 350 g mąki krupczatki
- 300 g luksusowej lub 650 g , zamiast krupczatki
- 150 - 200 g cukru
- 200 g masła
- 30 g smalcu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka ( białek nie wyrzucaj)
- 1 jajko całe
- około 1,5 kg jabłek
Masło powinno być zimne!
Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj dokładnie hakiem do ciast kruchych,
jeżeli nie masz robota to wymieszaj wszystkie składniki sypkie, wysyp na stolnicę, dodaj resztę składników i nożem tak długo po nich ciachaj aż się połączą.
Teraz szybko zagnieć je i podziel na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą,zawiń w folię spożywczą.
Te większe włóż do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
Jabłka obierz, ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, podziel na ćwiartki lub mniejsze części, to zależy od Twoich jabłek, powycinaj nasiona. Włącz piekarnik na 180 stopni termo obieg.
BUDYŃ
- 4 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka(białka nie wyrzucaj)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu lub cukru
Odlej szklankę mleka do miski, wsyp do niej mąki i dodaj żółtka, wymieszaj.
Pozostałe mleko zagotuj z miodem lub cukrem i masłem.
Do gorącego mleka wlej zimne z dodatkami i szybko mieszaj! Chwilę pomieszaj i wyłącz palnik.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj jedną z większych części i wyłóż nią spód blachy, poukładaj ciasno jabłka, wylej na nie gorący budyń.
Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na budyń, ubij białka.Gdy białka sztywnieją dodaj 4 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę poubijaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Najmniejszy kawałek ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce o dużych okach i rozsyp po wierzchu równomiernie.
Piecz 45 minut w 180° termo i 15 minut od spodu. W razie potrzeby nakryj ciasto pod koniec folią aluminiową aby się zbytnio nie zjarało.
SMACZNEGO. CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz