Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad.

Sałata z sosem Cezar to propozycja na obiad.
Jest sycąca i bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy wcześniej kupić składniki do sosu.
Kiedyś jadłam sałatę lodową z takim sosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera.
Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :)




Porcja: 2 talerze

Składniki:
  • 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 3 jaja 
  • 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce
sos:
  • 7-10 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 filecik  anchois ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej łagodnej
Wykonanie:
  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam na minutę jajko do gotujących się jaj. Białko się ścina i zostaje samo żółtko. 
  4. Sałatę nakładamy na głębokie talerze. Posypujemy startym serem. Jajka kroimy na 8 części i kładziemy na ser. Polewamy sosem. Grzanki posypujemy na wierzch, czosnek może być gorzki, więc go pozostawiamy na patelni. 











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Apetyt na Zielone - zdrowo jem i gotuję © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka