Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze

13:28

Podstawa codziennej diety czy przyczyna otyłości? Wokół pieczywa narosło już tyle mitów, że ciężko w ich gąszczu znaleźć wskazówki odnośnie tego, jak spośród wielu produktów, wyłonić naprawdę zdrowie pieczywo. 

Na początku chciałabym wam ułatwić wybór dobrego pieczywa i przytoczyć kilka cennych rad : 

1) Wybierajmy chleb z jak najkrótszą listą składników
  Im wyższy będzie rodzaj mąki podany na etykiecie produktu, tym więcej zdrowych składników zawiera pieczywo.  Mąka żytnia, zakwas, woda i szczypta soli to wszystko, co powinno znajdować się na etykiecie. Pieczywo pełne spulchniaczy , sztucznych kwasów, wybielaczy, konserwantów, emulgatorów, ulepszczaczy smakowych i środków zapobiegających pleśnieniu pieczywa  najlepiej omijać z daleka. Dobrze też sprawdzić, czy ciemny kolor chleba to efekt naturalnych składników, czy sztucznego barwienia mąki pszennej karmelem.
 
2)Pieczywo powinno być ciężkie, przede wszystkim chleb żytni
 Produkty pełnoziarniste nie są nigdy pulchne i specjalnie wyrośnięte. Mają raczej strukturę dość zbitą, po uważnym przejrzeniu się widać, że są z nieco grubszej mąki, a przede wszystkim - są cięższe niż chleb biały o porównywalnych gabarytach.

3)Skórka powinna być twarda, może popękać w charakterystyczne rąby

4) Zwróć uwagę na datę ważności
Chleb pakowany w foliowe torebki często ma dłuższy termin przydatności do spożycia i jest nafaszerowany chemią, może też spleśnieć po kilku dniach. Pleśń nigdy nie pojawi się na prawidłowo przechowywanym chlebie na zakwasie. Taki chleb wysuszy się- stanie się tak po około tygodniu .Dobry chleb to taki, który sprzedaje się bez opakowania (ewentualnie w torbach papierowych) i nie pleśnieje.


Rodzaje pieczywa:  

-pieczywo żytnie-wypiekany z mąki żytniej lub z niewielkim dodatkiem mąki pszennej (do 10%) na zakwasie. O jakości chleba żytniego również świadczy typ użytej mąki. Zaleca się go osobom otyłym, cierpiącym na zaparcia, choroby serca i układu krążenia. Nie jest jednak wskazane jedzenie wyłącznie chleba razowego. Zawarte w nim fityniany mogą utrudniać trawienie i przyswajanie z posiłków składników odżywczych.

-pieczywo mieszane- wypieka się go z mąki pszennej i żytniej. Zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż pszenne pieczywo. Jest zdecydowanie najlepszy dla seniorów i dzieci

-pieczywo pszenne-jest wypiekany głównie z mąki oczyszczonej. Ma niewiele błonnika, więc w nadmiarze może tuczyć, ale za to jest lekkostrawny. Warto go polecić rekonwalescentom oraz tym, którzy mają kłopoty trawienne, cierpią na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego. 



asortyment wilgotność tłuszcz (g) białko (N×5,8) (g) węglowodany (g) błonnik pokarmowy (g) wartość kaloryczna
kJ/kcal
chleb chrupki (żytni) 6,4 2,8 10,2 64,5 14,1 1378,6 / 324
chleb razowy żytni 43,8 1,2 6,3 39,9 7,9 831 / 196
chleb żytni jasny 42,2 0,9 4,7 43,0 6,1 845 / 199
chleb mieszany jasny 40,5 1,2 6,5 47,0 7,6 959 / 226
chleb pszenny jasny 36,2 1,8 8,3 49,6 3,2 1053 / 248
chleb pszenny razowy 43,4 1,2 6,7 41,5 5,9 865 / 204
bułki pszenne 34,0 1,0 7,7 49,3 3,4 1007 / 237
bułki razowe 34,0 1,4 7,8 46,2 10,6 971 / 229

Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo ?
1) Ma o połowę mnięjszy indeks glikemiczny, niż pieczywo białe. Dzięki czemu jest zalecane w diecie cukrzycowej, stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II;
2) Dba o szczupłą sylwetkę, bo zawiera błonnik.$ kromki chleba razowego to 18 g błonnika Co ważne wbrew powszechnej opinii żaden chleb nie tuczy, o ile jesz go z umiarem. Możesz zjeść nawet 2–4 kromki dziennie bez obawy, że przytyjesz;
3) Zawiera duże ilości witamin, głownie z grupy B oraz duże ilości żelaza, magnezu i potasu.
Dzięki tym witaminom poprawia koncentracje i pozytywnie wpływa na samopoczucie
4)Wzmacnia organizm przyszłych mam. Chleb ma sporo kwasu foliowego (wspomaga rozwój płodu), cynku (poprawia odporność) i żelaza (zwiększa wydolność organizmu oraz chroni przed anemią
5) Chroni przed nowotworami, zwłaszcza chleb wypiekany na zakwasie. Zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Zakwasza jelita, hamując rozwój bakterii chorobotwórczych, sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii. Te zaś zwiększają odporność organizmu i hamują rozwój komórek rakowych.


Bez pszenicy...
 -Dieta bez pszenicy odchudza
 -Dieta bez pszenicy obniża poziom cukru we krwi
- Dieta bez pszenicy leczy niedoczynność tarczycy i Gravesa-Basedova
 -Dieta bez pszenicy uzdrawia przewód pokarmowy
- Dieta bez pszenicy leczy z problemów oddechowych
- Dieta bez pszenicy leczy skórę
-Dieta bez pszenicy przynosi ulgę w dolegliwościach stawów

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook