czwartek, 5 listopada 2015

Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne!

Składniki:
- ok. 200 g świeżej/mrożonej żurawiny,
- odrobina wody,
- 1 łyżka cukru (do smaku).

Wykonanie:
Żurawinę myjemy, odcedzamy z wody. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, następnie wrzucamy żurawinę, dodajemy 1 łyżkę cukru (ew. więcej do smaku, ja wolę mniej słodkie). Gotujemy na średnim ogniu, do momentu pękania żurawiny, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. 










3 komentarze:

  1. chyba nigdy nie jadłam takiej świeżej żurawiny...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari