Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym


Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam 🙂

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem

Składniki:

Pulpeciki:

  • 200 g białej kaszy gryczanej
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 130 g sera koziego
  • sól
  • pieprz

Sos grzybowo-dyniowy:

  • 170 g podgrzybków (lub borowików)
  • 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g śmietany 12%
  • 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Ser kozi pokroić w kostkę (około 1,5 cm x 1,5 cm).

Ugotować kaszę (lekko rozgotować), odcedzić, ostudzić i przełożyć do miseczki. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za mokra dosypać odrobinę bułki tartej. Zwilżyć ręce i formować pulpeciki dużego orzecha włoskiego, wkładając do środka po kostce koziego sera.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki aż się zrumienią. W trakcie smażenia delikatnie je obracać uważając aby się nie rozpadły. Wyjąć i trzymać w cieple.

Sos grzybowo-dyniowy:

Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, umyte i pokrojone w plasterki grzyby oraz tymianek. Smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze przez chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i wlać bulion. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy dynia będzie miękka podusić ją widelcem. Dolać śmietanę, wsypać natkę pietruszki i zagotować. Gdyby sos był trochę za gęsty dolać odrobinę bulionu. Doprawić solą i pieprzem.

Pulpeciki przełożyć do sosu i przez chwilę podgrzewać.

Smacznego 🙂

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym