Tortilla - alternatywa naleśników lub nawet pizzy. W sumie na
upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy
fast food.
Z
jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z
kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami
kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego
ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut.
Przygotowanie farszu zależy od ilości składników.
Ciasto z poniższego przepisu jest fantastyczne, elastyczne i łatwe do formowania.
Tortille
robiłam już kilka razy i za każdym razem była to dla mnie ciekawa
przygoda.
Muszę przyznać, że sprawia mi radość przygotowywanie takiego
obiadu. Ciasto jest mięciutkie, bardzo wdzięczne przy zagniataniu i
formowaniu.
Tym razem postanowiłam udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków.
Oto przepis na 8 sztuk:
450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek )
275 ml. ciepłej wody
Do
miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję
smalec łączę składniki ( rozcieram palcami tak, aby smalec połączyć z
mąką ). Na koniec dolewam wodę i zagniatam na oprószonym mąką blacie. Wodę wlewaj stopniowo, ciasto nie powinno być zbyt luźne.
Zagniatam kilka minut do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Formuję kulę i wkładam do miski, którą przykrywam czystą ściereczką i
odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmuję na blat,
dzielę najpierw na pół, każdą połówkę znów na pół tak, aby wyszło d 8 w
miarę równych kawałków. Z każdego formuję kulkę. Pierwszy rozwałkowuję
na kształt okręgu - pozostałe przykrywam ściereczką kuchenną, by nie
obeschły.
Jedną kulkę układam na blat, rozwałkowuję. Ciasto jest tak elastyczne, że można je delikatnie rozciągać palcami.
Gotowy krążek przenoszę na rozgrzaną patelnię - mi posłużyła do tego patelnia do naleśników.
Gdy pojawią się pęcherzyki należy placek przewrócić na drugą stronę.
Gorący przekładam na talerz i przykrywam czystą ściereczką, by utrzymać ciepło.
I Gotowe!
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz