- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki “Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą i porami. Bardzo smaczne i aromatyczne danie.
Składniki:
– 5 cukinii
– 2 pory
– 200 g różnokolorowej soczewicy
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
– 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– oliwa
Składniki na 5 osób.
Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy przyprawy i dusimy pory aż zmiękną. Gdy zaczną przywierać do patelni podlewamy trochę wodą. Jak soczewicę i pory mamy gotowe to mieszamy je razem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to doprawiamy.
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinie nadziewamy farszem z soczewicy i pora i układamy na blaszce do pieczenia. Po wierzchu kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut aż cukinie zmiękną.
Farsz na wierzchu trochę się przypieka ale w środku pozostaje miękki.
Smacznego :)