Cukinie zapiekane z soczewicą i porami

Magda

Dzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki “Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą i porami. Bardzo smaczne i aromatyczne danie.

cukinia-zapiekanaSkładniki:
– 5 cukinii
– 2 pory
– 200 g różnokolorowej soczewicy
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
– 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– oliwa

Składniki na 5 osób.

cukinia-zapiekana-z-soczewica

Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy przyprawy i dusimy pory aż zmiękną. Gdy zaczną przywierać do patelni podlewamy trochę wodą. Jak soczewicę i pory mamy gotowe to mieszamy je razem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeżeli jest jeszcze taka potrzeba to doprawiamy.

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinie nadziewamy farszem z soczewicy i pora i układamy na blaszce do pieczenia. Po wierzchu kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut aż cukinie zmiękną.

Farsz na wierzchu trochę się przypieka ale w środku pozostaje miękki.

Smacznego :)

cukinia-zapiekana-z-soczewica-i-porem

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *