Tarta z figami

Krucha tarta ze świeżymi figami, które chociaż piekły się na dnie formy to ostatecznie są na samej górze wypieku. Słodkie i chrupiące pestki fig przykryły kremowy serek ricotta, który nadał delikatności tarcie. Dzięki czemu tarta bardzo szybko znika :)

to
CIASTO KRUCHE:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 żółtko
FIGI:
  • 3 figi
  • 3 łyżki miodu
  • 25g masła
KREM RICOTTA:
  • 500g ricotty
  • 1 białko
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

to2

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach.

Wszystkie składniki na krem z ricotty przełożyć do misy miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :)

to1

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.