Krucha tarta ze świeżymi figami, które chociaż piekły się na dnie formy to ostatecznie są na samej górze wypieku. Słodkie i chrupiące pestki fig przykryły kremowy serek ricotta, który nadał delikatności tarcie. Dzięki czemu tarta bardzo szybko znika :)
CIASTO KRUCHE:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 żółtko
FIGI:
- 3 figi
- 3 łyżki miodu
- 25g masła
KREM RICOTTA:
- 500g ricotty
- 1 białko
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach.
Wszystkie składniki na krem z ricotty przełożyć do misy miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :)