Ciasto czekoladowe z orzechami

Ostatnio mam taką jesienną zamułę, więc ciasto czekoladowe sprawdzi się tu idealnie. Ma niewiele składników, szybko się robi a jeśli tak jak ja nie możecie się go doczekać możecie skrócić czas pieczenia i wtedy Wasze ciasto będzie podobnie jak moje upieczone ,ale z lekkimi oznakami jeszcze ciągnącej czekolady :)


 Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 300 g cukru kryształu
- 6 jajek
- 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przesianą mąkę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz pokrojone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy w 180 C  przez około 35 minut.








Komentarze