Rybka to zawsze dobry pomysł na obiad, trzeba tylko trochę po improwizować, żeby wzbogacić smak i uzyskać inny efekt.

dorsz w warzywach

Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. każdy plasterek obsypać solą i położyć na papierowym kuchennym ręczniku. Zostawić na 30  minut, po 15 minutach zmienić na czysty ręczniczek i odwrócić plasterki bakłażana na drugą stronę.

Pomidorki umyć i przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy o smaku ziołowym i obsmażyć bakłażana, lekko musi się przypiec. Następnie wyłożyć plasterkami bakłażana formę, obrzucić wszystko połówkami pomidorów.

Filety dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni na której były obsmażane bakłażany obsmażyć również kawałki dorsza. Tylko chwilkę muszą się lekko przysmażyć i nabrać koloru. Gdyby patelnia była sucha skropić trochę oliwą. Ułożyć rybkę na górze i posypać wszystko delikatnie mieszanką z suszonych ziół oraz skropić rybkę sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne ) Podobno cytryna wzbogaca smak ryby 🙂 Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekać 12-15 minut.

pieczony dorsz

Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Smacznego