Pajęczyca Tekla

Przy okazji Halloween polecam pyszny pasztet w oryginalnej formie. Propozycja tylko dla odważnych 😉

SAM_6292

Składniki

600 g mięsa ugotowanego i zmielonego
1 duża pieczarka
1 mała czerwona cebula
szczypiorek
natka pietruszki
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
olej

Dekoracja
1 naleśnik
2 goździki
kawałek ugotowanego białka
1 zielony groszek
kawałek ugotowanej lub surowej marchewki
gałązki kopru

SAM_6299

1. Świetny pomysł na oryginalny pasztet i „wyczyszczenie lodówki”. Ja miałam w zamrażalniku zmielone resztki ugotowanego już mięsa. Wystarczyło je tylko rozmrozić.

2. Cebulkę i pieczarkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Szczypiorek oraz natkę szatkujemy.

3. Dodajemy wszystko do mięsa. Dokładnie mieszamy i łączymy z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.

4. Formujemy 8 równych wałeczków a z reszty robimy półkulę.

5. Układamy ją na papierze do pieczenia, obok wałeczki, które zaginamy z jednej strony. Mają przypominać nogi pająka.

6. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

7. Naleśnik kroimy w cienkie paseczki. Układamy z nich pajęczynę.

8. Kiedy pasztet trochę przestygnie, przenosimy „tułów pająka” na pajęczynę.

9. Po obu stronach robimy słomką 4 otwory. Wciskamy w nie „nogi”.

10. Z białka wycinamy niewielkie kółka. „Przybijamy” je goździkami do pająka, robiąc w ten sposób oczy.

11. Na nich układamy małe gałązki kopru.

12. Poniżej robimy słomką dziurkę i wciskamy w nią groszek.

13. Z marchewki robimy usta i język. Przyklejamy je odrobiną masła.

14. Z pozostałych paseczków naleśnika robimy grzywkę. Ozdabiamy fiołkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz