Maślane ciasto wszystko jedno

Dziś mam dla Was przepis, o który wiele razy byłam już proszona przez moich znajomych. Dlaczego? Bo jest to ciasto uniwersalne - o czym zaraz napiszę więcej i bardzo łatwo się je robi. 
A takie przepisy lubicie najbardziej, prawda?


Dlaczego wszystko jedno?
Bo smakuje wspaniale wszystko jedno z czym!
Bo można je zrobić bez żadnych dodatków - wtedy uzyskacie maślane ciasto do kawy, taką babkę - nie babkę.
Bo można dodać do niego prawie wszystkie owoce - jabłka (jak u mnie dzisiaj), gruszki, śliwki, co tylko zechcecie.
Zawsze smakuje dobrze i doskonale się upiecze. :)
Czy już lubicie ten przepis? :)


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła 82% (200 gramów)
4 całe jajka
1 cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce (u mnie 1 kg jabłek)


Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. 
W misie miksera umieść jajka i masło, dodaj cukry, utrzyj na puszystą masę. 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. 
Dodawaj po łyżce stołowej do masy, aż do połączenia się składników. 
Ciasto jest dosyć gęste, nie dodawaj jednak jajek czy nie odejmuj mąki (takie ma być). 


Jeżeli użyjesz do przepisu jabłek, obierz je ze skóry, pokrój na cienkie plastry, dodaj do nich 1,5 łyżeczki cynamonu i 1 cukier z prawdziwą wanilią, następnie podgotuj w garnku do czasu, aż zmiękną. 
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 170 stopni. 
Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka. 
Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. 


Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :)
Smacznego! :)

Komentarze

Prześlij komentarz