Zdrowsza i przepyszna wersja tarty rustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :)
- 130 g mąki kasztanowej
- 45 g mielonych orzechów laskowych
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- żółtko
- 40 g masła
- płaska łyżka śmietany 12%
- szklanka jagód
- 0/5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałów
Mąkę przesiewamy, mieszamy z orzechami oraz cynamonem.
Siekamy z masłem i żółtkiem, dodajemy śmietanę i zagniatamy.
Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm.
Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka.
Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami i pieczemy w 190 stopniach około 23-30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy