28 października 2015

Naleśniki kokosowe ( coconut crepes )

Zgodnie z obietnicą a propos przepisu na wykorzystanie wiórków kokosowych pozostałych po przygotowaniu mleka kokosowego przedstawiam dziś przepis na naleśniki kokosowe.
Nie będę owijać w bawełnę - lubię naleśniki, ale te to niebo w gębie :)
Delikatnie kokosowe, słodkie - dla mnie po prostu rewelacja !
Zakochałam się w nich od pierwszego usmażenia. Mam nadzieję, że i Wam posmakują.



Składniki :

150 g. mąki pszennej typ 450
500 ml mleka kokosowego najlepiej domowej roboty ( jeśli z puszki to należy rozcieńczyć z wodą 300 ml mleka + 200 ml wody)
szczypta soli
łyżka cukru z wanilią
2 duże jajka
2-3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki zmiksowałam - ciasto powinno być raczej luźne. Patelnię do naleśników rozgrzewam, chochlą nabieram ciasto i rozprowadzam po powierzchni patelni. Co dla mnie istotne ciasto nie rwie się przy przewracaniu na drugą stronę. Smak jest obłędny - na pewno dla amatorów kokosowych smaków będzie idealne :)
Z podanych składników powinno wyjść około 10 naleśników.
Można je podawać np. z sosem malinowym, ale ja wolę bez niczego, bo same w sobie są pyyyszne !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz