Zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia.
NALEŚNIKI:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 250g szpinaku mrożonego
NADZIENIE:
- 300 g dyni muscat lub hokkaido
- 125g serka ricotta
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku.
Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki.
Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :)
RADA: Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki.