Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą

Zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia.

to1

NALEŚNIKI:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 250g szpinaku mrożonego
NADZIENIE:
  • 300 g dyni muscat lub hokkaido
  • 125g serka ricotta
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku.
Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki.
Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :)

RADA: Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki.

to

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.