Brownie z dyniowym musem
Jeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest dyniowy, gładki mus. Będzie słodko, ale nie mdląco, a na dodatek… dwukolorowo.
Do przygotowania dyniowego musu potrzebujemy:
– 250 g ugotowanej / upieczonej dyni
– 1 sporą łyżkę miodu
– 100 g serka kanapkowego
– 1 jajko
Do przygotowania spodu brownie potrzebujemy:
– 250 g gorzkiej czekolady
– 160 g masła
– 2 czubate łyżki miodu wielokwiatowego
– 3 jajka
– 70 g mąki orkiszowej
– 50 g kakao
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dynię możemy przygotować na dwa sposoby – w piekarniku (łatwiejszy) lub w garnku z odrobiną wody (trzeba dynię, surową, pokroić, wypestkować i nie mam zazwyczaj ochoty na takie zabawy). Obojętnie na jaki sposób się zdecydujecie ostudzoną dynię umieśćcie w naczyniu, dodajcie miód, jajko i serek kanapkowy i całość zmiksujcie do otrzymania jednolitej konsystencji. W czasie gdy obrabiacie dynię przygotujcie spód. W rondlu na małym ogniu rozpuście razem czekoladę, miód i masło, cały czas mieszając aby powstająca, czekoladowa lawa nie przywarła do dna garnka. Odstawcie na bok i przestudźcie, aż będzie letnie. Masę czekoladową połączcie z kakao, mąką, proszkiem do pieczenia oraz jajkami – wymieszacie całość za pomocą łyżki. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia – na spodzie umieśćcie czekoladowe ciasto a na wierzchu dyniowy mus. Całość można lekko wymieszać „uchwytem” łyżki, tak na wierzchu powstał wzorek z obu składników ciasta. Pieczemy ok 20-25 minut w 190-200 stopni. Studzimy i jak ciasto będzie całkowicie chłodne kroimy na cienkie plastry.
Wszystkiego dyniowego!
ps. przepis przygotowaliśmy specjalnie dla platformy LokalnyRolnik.pl
Ta przypieczona góra i te kolory idealnie się ze sobą połączyły
Wspaniałe ciasto
z chęcią bym zjadła kawałek 
Choć nie przepadam za dynią to ten czekoladowy spód sprawia, że wcale mi ona nie przeszkadza
Cudnie się prezentuje.
Dziękuję za kolejny wpis do akcji „Sposób na dynie 2015”
Pozdrawiam
Iwona
Świetne. Zapisuję do zrobienia
To ciasto wygląda jak marzenie, te kolory… Ślinka mi cieknie
musi być pyszne