wtorek, 20 października 2015

Naleśniki razowe orkiszowo - żytnie smażone bez tłuszczu :)

Kolejne naleśniki - w pełni razowe z mąki orkiszowej i żytniej.
Mam jeszcze kilka przepisów na cisto naleśnikowe, większość to przepisy wegańskie, ale chyba muszę chwilę odpocząć od naleśników ;) Ostatnio sporo ich jadłam ;)
Wszystkie naleśniki smażę na patelni do beztłuszczowego smażenia, oczywiście bez tłuszczu ;) Są zdrowsze i moim zdaniem smaczniejsze. Na rynku jest teraz mnóstwo takich patelni, można je kupić np. tu http://sklep.dajar.pl/



Składniki:
130 g mąki orkiszowej razowej (2/3 kubka)
160 g mąki żytniej 2000 (4/5 kubka)
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka najpierw ubić na puszysta masę
600 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
40 ml wody - opcjonalnie jeśli ciasto będzie za gęste

Przygotowanie:
  1. Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać mleko i ponownie zmiksować
  2. Dodać mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody 
  3. Usmażyć, najlepiej na patelni do naleśników, bez tłuszczu
Smacznego!


Ambitnie i zdrowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.