Jak już Wam oczywiście wspomniałam ( a pewnie z 5 milionów razy! ) od przeszło miesiąca ograniczyłam mąkę pszenną na rzecz mąki kokosowej, owsianej, gryczanej, amarantusowej czy też jaglanej.
Zwykły olej zastąpiłam olejem kokosowym, ale jego ilość również ograniczyłam do potrzebnego minimum.
Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszła mi marka Ambition i jej najnowsza patelnia z linii Taurus wyposażona w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.”
Co to za patelnia?
Czym się charakteryzuje linia Taurus?
Czy warta jest swojej ceny i gdzie można ją kupić?
Oraz co można na niej przyrządzać?
Poczytajcie!
Moja patelnia z linii Taurus ma średnicę 28 cm.
Wykonana została z odlewanego aluminium z rączkami przystosowanymi do używania w piekarniku, dzięki czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi.
Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki.
Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.”
Jest to pizza nie tylko smaczna i sycąca, ale i zdrowa.
Mąkę pszenną zamieniłam tutaj w całości na mąkę kokosową, a do ciasta dodałam jogurt grecki, mozzarellę oraz suszone zioła.
CIEKAWOSTKA!
Jogurt grecki zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym dobrze smakuje. Jest robiony ze specjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego.
Zawiera też duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny.
Fantastyczne ciasto plus dodatek grillowanego kurczaka oraz świeżych warzyw – papryki, pomidorów, oliwek ( moich ukochanych czarnych oliwek! ) oraz świeżej rukoli, tworzą pyszne danie dla 2 osób – idealne na obiad albo kolację na ciepło.
Smacznie, dietetycznie i zdrowo – jest to posiłek wysokoproteinowy o niskiej zawartości węglowodanów.
Zobaczcie jak ją zrobić!
SKŁADNIKI:
( 28 cm – dla 2 osób )
* mąka kokosowa – 4 pełne łyżki
* jajko – 4 szt
* jogurt grecki – 250 g
* ser mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu – 150 g
* pulpa pomidorowa lub koncentrat – ok. 100 g
* grillowany filet z kurczaka – 100 g
* warzywa: czarne oliwki , papryka czerwona, pomidor, rukola
* sól, pieprz, bazylia, oregano, świeży czosnek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z jogurtem greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut.
Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu.
Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki.
Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut,
Podajemy ze świeżą rukolą.
Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy.
Smacznego!
JAK SIĘ SPISAŁA?
W tym przypadku patelnia spisała się na medal!
Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni.
W żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona.
Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa.
Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność!
Gwarantuję!
POWŁOKA:
W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum Plus – najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours.
Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania i możliwość używania metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i zarysowania – potwierdzone testami.
Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, a dzięki właściwościom nieprzywierającym gotowanie i smażenie jest jeszcze prostsze!
Powłoki Teflon™ są w pełni bezpieczne dla zdrowia oraz środowiska naturalnego, co potwierdzają badania oraz atesty renomowanych instytucji.
Patelnia ( oraz inne naczynia z linii Taurus ) wykonana jest z odlewanego aluminium, które doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło.
Nie deformuje się się pod wpływem wysokiej temperatury ( do 240C w piekarniku ) i jest wyjątkowo odporne na odkształcenia.
Grube dno wielowarstwowe, przystosowane do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym płytach indukcyjnych.
Gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie/zmywanie naczynia.
PODSUMOWUJĄC:
Patelnia z linii Taurus to sprzęt najwyższej jakości, niezawodny w użytkowaniu, trwały i bardzo elegancki.
Świetnie spisze się zarówno w kuchnia prywatnych, jak i dużych kuchniach dla profesjonalistów.
Idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz zapiekania w kuchenkach – z łatwością można przyrządzać na niej wszelkiego rodzaju mięsa omlety, naleśniki, zapiekanki, a nawet pizze!
Jest ciężka – co jest dla mnie zdecydowanie na plus, gdyż właśnie na takich patelniach najbardziej lubię działać.
Cena ABSOLUTNIE nie jest wygórowana – wręcz przeciwnie : jest to wyjątkowo niska cena przy tak wysokiej jakości sprzęcie.
Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona i z całą pewnością sprzęt posłuży mi na długie lata przy przygotowywaniu wielu smakołyków.
Gorąco polecam i uważam ( ba, ja to wiem!), że każdy kto ją zakupi będzie zachwycony tak jak ja!
Patelnię można nabyć w sklepie internetowym :
http://sklep.dajar.pl/patelnia-taurus-28-cm-ambition
Zapraszam!
3 komentarze
PAPPARDELLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
22 października 2015 at 10:36[…] z ulubionych makaronów – pappardelle, połączyłam z soczystymi, grillowanym kurczakiem, suszonymi pomidorami, ulubionymi, czarnymi oliwkami i […]
Elzbieta
23 sierpnia 2017 at 22:44Witam wszystkich bardzo serdecznie właśnie zrobiłam pizze z pani przepisu i takie mi ciasto wyszlo wyszlo bardzo bardzo zadkie potem urozlo na 5-cm i wyszlo bardzo gumowe wiec jakim cudem wyszlo pani to co na zdj skoro przy takiej ilosci plynnych skladnikow i 4 łyżkach mąki to jest nie realne wiec odradzam państwu korzystanie z tego przepisu
Ostra na Słodko
24 sierpnia 2017 at 07:34Proszę powiedzieć co Pani zrobiła inaczej albo co zamieniła? Czy dała na spód mozzarellę?
Jeśli będzie robione tak jak ma być – wychodzi jak na zdjęciach.
Ps. ciasto nie rośnie ;) Nie ma drożdzy.