główka młodej kapusty
1 szkl ryżu
400 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
szczypta cynamonu
majeranek
2 pomidory
oliwa
Ryż ugotować w 2 szkl wody. Odstawić na pół godziny pod przykryciem. Wystudzić.
Dodać mięso i przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać nadzienie.
Kapustę obrać z liści polewając wrzątkiem.
Liście włożyć do wrzątku i gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć.
Odciąć grubsze nerwy liści.
Nabierać po 1 łyżce nadzienia kłaść na liście i uformować gołąbki.
Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st.
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Uwielbiam takie gołąbki <3
OdpowiedzUsuńDawno jadłam.. :)
OdpowiedzUsuń