SoS grzybowy

Przepis na pyszny sos grzybowy, ze świeżych grzybów. Do wykonania użyłem świeżych prawdziwków własnego zbioru:)!

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Sos grzybowy

Sosik użyłem do polania gołąbków:)

Składniki:  

  • 40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 450 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, vegeta
  • 60 ml wina białego wytrwanego
  • 2 łyżki masła kalorwanego

Przygotowanie:        

        Na patelni rozpuszczamy masło, i następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dusimy ją około 15 min. Po upływie czasu dodajemy nasze obgotowane grzybki. Posypujemy całość solą, pieprzem oraz vegetą i dusimy całość około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie przez 5 min podsmażamy delikatnie. Wlewamy 60 ml naszego wina i trzymamy całość do czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania!
Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę.

Następnie dodajemy obgotowane grzybki.

Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy.

Po duszeniu i 5 minutowym obsmażeniu dodajemy wino.

Gdy wino odparuje dodajemy naszą śmietankę.

Podczas dodawania śmietanki cały czas mieszamy, aby nie uległa zważeniu. 

Trzymamy około 10 min na ogniu, mieszamy i doprawiamy.

Sos gotowy smacznego!!









   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger