sobota, 17 października 2015

Dorsz po florencku z oliwą




Uwielbiamy włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne.
Ja zapraszam Was do Toskanii  na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina)


Składniki

4 kawałki świeżego dorsza
8 łyżek oliwy Italiamo
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szt. suszonych pomidorów Italiamo
mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby
sól do smaku
kilka igieł rozmarynu
szałwia
lub
 1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
pomidory 4 sztuki świeże
puszka pokrojonych pomidorów
natka


 Wykonanie:

Ryby oprósz mąką i usmaż na 4 łyżkach oliwy.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Dadaj pokrojone świeże pomidory, uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną rybę i duś w pomidorach ok 10 minut. Posyp natką . Polecam!



17 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie - tez uwielbiam te lidlowe tygodnie, mają naprawdę świetne jakościowo produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pogardziłabym taką rybką, gdyż uwielbiam pomidorowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne danie. Oj pewnie smakuje wyśmienicie. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite danie, uwielbiam ryby :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego dorsza chętnie spróbuję, wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do Toskanii chętnie bym pojechała, choć patrząc na tak przygotowanego dorsza to już czuję jakbym tam była :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiem, że to jest pyszne! To widać :) ależ bym jadła...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dorsz nie jest naszą ulubioną rybką ale w takim wydaniu każdy zje ją z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ on apetycznie wygląda też uwielbiam wszystko co włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda apetycznie,ale niestety,nie jem ryb :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wprosiłbym się na taki obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda ten dorsz, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dorsz wygląda mega apetycznie. Ślinka mi cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda pysznie i sos ma piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dorsz to moja zaraz po łososiu ulubiona ryba ;)
    Ja uwielbiam tydzień włoski w lidlu ! Zawsze kupujemy te suszone pomidorki, które widzę również u Ciebie na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Same składniki, które uwielbiam, ten obiad po prostu musiałby mi podejść :)

    OdpowiedzUsuń