Delikatne ciasto z dodatkiem marcepanu, którego aromat świetnie współgra ze śliwkami węgierkami. Ciasto upieczone między warstwami z kruchego ciasta czekoladowego i maślanego.
CIASTO KRUCHE:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 3 duże żółtka
- 50g czekolady gorzkiej
CIASTO MARCEPANOWE:
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 200g masy marcepanowej
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki węgierki
Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30min. Ciasto maślane podpiec w piekarniku, nagrzanym do 190*C przez 10 min, najlepiej z obciążeniem. Wcześniej nakłuwając widelcem.
Miękkie masło zmiksować, a następnie dodać cukier i masę marcepanową. Ucierać, aż wszystko połączy się na jednolitą masę. Ucierając wbijać po jednym jajku (w temperaturze pokojowej). Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Na końcu wsypać suchą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na podpieczony spód, ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec w 180*C przez ok 50 min. Smacznego :)
Poproszę o kawałeczek :)
PolubieniePolubienie
Asiu częstuj się :)
PolubieniePolubienie