15 października 2015

Mleko owsiane ( oat milk )

W natłoku spraw codziennych, pracy, rozpakowywania i urządzania mieszkania nie mam zbyt wiele czasu. Dlatego i tym razem przedstawiam przepis na coś, co nie jest pracochłonne.
Tak jak pisałam poprzednio jestem ciekawa odkrywania nowych smaków odmian mleka roślinnego.
Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się jeszcze wypróbować kilka, ale tym razem mleko owsiane.
Poza tym, że zawiera dużo witaminy A ( więcej niż krowie ) to w dodatku działa kojąco na nerwy - więc warto czasem sobie wypić takie mleczko dla zrelaksowania :), jest bogate w błonnik i kwas foliowy. Kubek mleka owsianego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń i żelazo - tak więc na zdrowie!!

Smak - no cóż jeśli nie jest doprawione smakuje raczej jak kreda :P
Ja swoje doprawiłam szczyptą soli. Mleko owsiane jest na pewno mniej pracochłonne niż ryżowe.

Przepis na 2 buteleczki o pojemności 330 ml

150 g. płatków owsianych górskich ( ja użyłam  Melvit)
350 ml. wody

W dużej misce umieściłam płatki, zalałam wodą , przykryłam i odstawiłam na noc do namoczenia.
Rano dolałam jeszcze 660 ml wody, dodałam szczyptę soli i zmiksowałam. Na tym etapie można też mleko dosłodzić lub doprawić ziarenkami wanilii.
Zawartość miski przecedziłam przez czystą pieluchę tetrową - można też przez sito.

Do czystych butelek przelałam mleko i wstawiłam do lodówki.
Można je przechowywać do 4-5 dni. Nieużywane się rozwarstwia, więc przed użyciem należy je po prostu wstrząsnąć. 

Polecam doprawić miodem :)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz