Tak jak pisałam poprzednio jestem ciekawa odkrywania nowych smaków odmian mleka roślinnego.
Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się jeszcze wypróbować kilka, ale tym razem mleko owsiane.
Poza tym, że zawiera dużo witaminy A ( więcej niż krowie ) to w dodatku działa kojąco na nerwy - więc warto czasem sobie wypić takie mleczko dla zrelaksowania :), jest bogate w błonnik i kwas foliowy. Kubek mleka owsianego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń i żelazo - tak więc na zdrowie!!
Smak - no cóż jeśli nie jest doprawione smakuje raczej jak kreda :P
Ja swoje doprawiłam szczyptą soli. Mleko owsiane jest na pewno mniej pracochłonne niż ryżowe.
Przepis na 2 buteleczki o pojemności 330 ml
150 g. płatków owsianych górskich ( ja użyłam Melvit)
350 ml. wody
W dużej misce umieściłam płatki, zalałam wodą , przykryłam i odstawiłam na noc do namoczenia.
Rano dolałam jeszcze 660 ml wody, dodałam szczyptę soli i zmiksowałam. Na tym etapie można też mleko dosłodzić lub doprawić ziarenkami wanilii.
Zawartość miski przecedziłam przez czystą pieluchę tetrową - można też przez sito.
Do czystych butelek przelałam mleko i wstawiłam do lodówki.
Można je przechowywać do 4-5 dni. Nieużywane się rozwarstwia, więc przed użyciem należy je po prostu wstrząsnąć.
Polecam doprawić miodem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz