Tagliatelle z szynką i groszkiem

Magda

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na makaron z szynką i groszkiem. Danie pochodzi z książki, którą wczoraj przedstawialiśmy na blogu czyli  “Krój, gotuj, wow”, które publikujemy w taki sposób jak są przygotowane wszystkie przepisy w tej lekturze czyli krok po kroku choć w bardziej standardowej formie niż komiksowej  :)

010x

Składniki:
– 1 cebula
– 200 g zielonego groszku
– 25 g masła
– 2 łyżki oliwy
– 50 g parmezanu
– 2 plastry szynki
– 100 ml śmietany (u nas śmietanka 18%)
– sól
– 275 g świeżego makaronu tagliatelle (u nas 140 g suchego)

Składniki na 2 porcje.

001x

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę kroimy w kostkę.

002x

Na patelnię wrzucamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości na małym ogniu.

003cx

003dx

Następnie dodajemy groszek. W międzyczasie ścieramy na tarce o małych oczkach parmezan i gotujemy makaron w osolonej wodzie.

004x

Gdy groszek zmięknie dodajemy śmietanę. Po 5 minutach dodajemy szynkę.

006x

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, a następnie dorzucamy starty parmezan i mieszamy. Sos doprawiamy solą.

008x

008cx

Gotowe danie przekładamy na talerz :)

009x

Niniejsza propozycja to szybkie, sycące i smaczne danie :)

Smacznego :)

011x

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Tagliatelle z szynką i groszkiem”

  1. Pyszne danie, a doda się ząbek czosnku to staje się jeszcze bardziej wyraźne. Cały akademik jest na tak :P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *