Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese szybka potrawa dla studentów i nie tylko

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Spaghetti Bolognese

Gotowe spaghetti życzę smacznego
Składniki
:
  

  • 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce)
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowanslaskie
  • oregano
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz
  • bazylia najlepiej świeża
  • olej (oliwa)
  • makaron spaghetti

Przygotowanie:        

        Na patelnię wylewamy olej (oliwę). Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy dosłownie chwileczkę. Następnie wrzucamy mięso i dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek (wyciskamy lub drobno kroimy). Jeśli mięso jest za suche podlewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Gdy mięso już dojdzie dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylię całość mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE.
 
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę
Dodajemy mięso i przyprawy
Gdy mięso już dojdzie dodajemy bazylię mieszamy całość
Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy

Gotowy sos próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku
Wykładamy makaron i posypujemy serkiem

   



1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger