Bigos

Przygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych spotkaniach.

SAM_8951

Składniki

2,5 kg kiszonej kapusty
1 szkl suszonych grzybów
2 ugotowane udka
ok 1,5 kg różnych wędlin (kiełbasa swojska, boczek, szynka)
wędzone żeberko
1 koncentrat pomidorowy
2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 przyprawa do bigosu
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz

SAM_8944

1. Kapustę dobrze płuczemy i odciskamy. Kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby.

2. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Gotujemy około 30 minut.

3. Udka obieramy, wędliny kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodajemy resztę mięsa. Podsmażamy przez chwilę.

4. Do dużego garnka przekładamy kapustę, grzyby, żeberko oraz podsmażone mięsa. Dokładnie mieszamy. Dokładamy przyprawę do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz powidła.

5. Prażymy na niewielkim ogniu przez 3 godziny mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

SAM_8947

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz