Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem

DSC_0092 (3)Szparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A  przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera.

SKŁADNIKI

(duża porcja)

  • różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200-250 gram mozzarelli
  • 100-150 gram wędzonego boczku
  • pęczek cienkich zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • 3 gotowane jajka – opcjonalnie

Sos:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy.

Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy je na wierzchu sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy dodać gotowane jajko jeśli lubimy je łączyć ze szparagami.

DSC_0080 (2)DSC_0083 (2)

3 uwagi do wpisu “Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem

Dodaj komentarz