Szparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera.
SKŁADNIKI
(duża porcja)
- różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska
- 2 pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- 200-250 gram mozzarelli
- 100-150 gram wędzonego boczku
- pęczek cienkich zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
- 3 gotowane jajka – opcjonalnie
Sos:
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
WYKONANIE
Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy.
Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy je na wierzchu sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy dodać gotowane jajko jeśli lubimy je łączyć ze szparagami.
zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres http://www.zblogowani.pl
jak tu pięknie i kolorowo!
Dziękujemy:)