Bardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno.

tarta z gruszkami

Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną.

Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce.

tarta migdałowa z gruszkami

Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał

tarta migdałowa

W tym czasie przygotować nadzienie – masło utrzeć na puch dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wsypać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia,wlać ajerkoniak i dalej ucierać, aż powstanie jednolita puszysta masa.

Thermomix masa – do naczynia miksującego dodać masło i cukier puder, obroty 5 czas 30 sekund

dodać jajka, ajerkoniak , obroty 5 czas 1 minuta

dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenie, obroty 5, czas 1 minuta

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

tarta z nadzieniem owocowym

Ostudzone ciasto, rozwałkować używając dwóch płatów foli spożywczej lub po prostu wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, wykładając również boki blaszki. Wstawić ponownie do lodówki, żeby schłodzić ciasto. ( na około 10 minut )

kruche ciasto z gruszkami

Wylać puszystą masę na ostudzone ciasto, rozłożyć plasterki gruszek i obsypać płatkami migdałów.

tarta

Piec 50 minut w temperaturze 200 C, piekarnik musi być nagrzany do wskazanej temperatury. 10 minut przed końcem pieczenia polać ciasto miodem i dokończyć pieczenia.

Ciasto jest idealne na podwieczorek do pysznej kawki.