Sałatka ze szparagów, truskawek i brie

DSC_0560 (2)Okazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire.

SKŁADNIKI

  • 10 cienkich szparagów
  • 4 garście rukoli
  • kilkanaście plastrów sera brie
  • ok. 10 truskawek
  • sól
  • cukier

Sos truskawkowy:

  • kilkanaście truskawek
  • kilka listków mięty
  • 4-5 centymetrów chilli
  • łyżeczka octu balsamicznego z Modeny
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami.

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi mają być ugotowane co najwyżej al dente. Lepiej gdy będą za twarde niż za miękkie.

W dużej misce układamy: rukolę, truskawki pokrojone w cienkie plasterki, szparagi, ser brie pokrojony w plastry. Wszystko polewamy sosem truskawkowym.

Smacznego!

DSC_0556 (2)

Dodaj komentarz