Najlepszy omlet z kurkami

DSC_0287 (2)W lesie sporo kurek, zachęcamy więc do jedzenia ich nie tylko na obiad, ale i na śniadanie. Nie musimy ograniczać się do jajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”.

SKŁADNIKI

(na 2 omlety)

  • 7 wiejskich jajek średniej wielkości
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 4 duże garście kurek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła klarowanego (ewentualnie zwykłego)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • masło klarowane do smażenia
  • koperek do posypania

WYKONANIE

Kurki blanszujemy przez kilka minut we wrzątku.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zblanszowane kurki, sól, pieprz i dusimy (częściowo pod przykryciem) kilkanaście minut aż kurki będą gotowe. Jeśli podczas duszenia kurki będą przywierać dodajemy trochę wody i dusimy dalej. Pod koniec duszenia kurek dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy kurki, patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. 2 duże łyżki kurek odkładamy na bok do ozdoby.

W misce ubijamy jajka, śmietankę, masło, sól i pieprz. Ubijamy dokładnie, na jednolitą masę.

Na patelni rozpuszczamy sklarowane masło. Wlewamy połowę masy jajecznej i smażymy. Zanim omlet całkowicie zetnie się z wierzchu, na koniec smażenia wrzucamy połowę przygotowanych wcześniej kurek. Przykrywamy patelnię i smażymy jeszcze chwilę, aż jajka z wierzchu się zetną. Zsuwamy omlet na talerz, składamy na pół. Na wierzchu układamy połowę kurek odłożonych do ozdoby. Posypujemy z koperkiem. Analogicznie postępujemy z drugim omletem.

DSC_0290 (2)

Dodaj komentarz