Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem polecam na leniwe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Bez obaw można go zabrać np. na piknik. Warto go przygotować na patelni, której można używać w piekarniku – wtedy omlet (podobnie jak włoską fritatę) można zapiec, bez obawy, że się rozpadnie podczas przekręcania. Odświeżający smak cukinii i zielonego groszku sprawia, że omlet jest bardzo delikatny. Cheddar dodany do jajek stanowi doskonałą przyprawę wzbogacając ich smak, a rozsypany na wierzchu stworzy pyszną, chrupiącą skorupkę. Do omletu można dodać także inne warzywa np. pokrojoną czerwoną paprykę, kawałki brokuła, czy pomidorki koktajlowe.
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem:
- 6 ekologicznych, wiejskich jajek
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietanki kremówki (30%)
- pół szklanki mrożonego groszku
- 50 g startego sera cheddar (użyłam irlandzkiego Kerrygold Mature Cheddar)
- garść liści bazylii (drobno pokrojonych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka dobrej jakości masła
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (górna grzałka). Jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy do nich śmietankę, połowę startego cheddara, rozmrożony groszek oraz drobno posiekane liście bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Warzywo kroimy w kostkę ok 1×1 cm. Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cukinię, a po ok. trzech minutach dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy razem jeszcze chwilę i dodajemy zawartość patelni do masy jajecznej. Mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną wraz z warzywami. Smażymy na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 4-5 minut. Posypujemy wierzch pozostałym cheddarem, który stworzy chrupiącą skórkę i wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy omlet przez 5 do 10 minut. Gotowe danie kroimy na trójkąty – jak tort.
Wpis zawiera lokowanie produktu
Pyszny pomysł na śniadanko. Lubię tak zaczynać dzień chociaż na obiad też pasuje 🙂
uwielbiam<3 a na słono jeszcze bardziej niż na słodko 🙂
Pyszny omlet, na bogato 🙂
lubię bardzo tego typu omlety
Omlet wygląda pysznie 🙂 Fajny pomysł z dodaniem groszku 🙂
Boski omlet, mógłby mi go podać do łóżka 🙂
ależ wypasiony omlet! Dla mnie bomba, muszę pokusić sie o uczynienie go w domu 🙂
Zawsze się zastanawiałam, co robić, aby ten omlet był tak wyjątkowo puszysty. Teraz odkryłam, że chyba cały sekret tkwi w podpieczeniu go w piekarniku. Super pomysł na lekką kolację!
Ależ apetycznie on wygląda 🙂
Mmm pyszny omlet, w sam raz na śniadanie we dwoje 🙂