8 października 2015

Pierś kurczaka z sosem pieczarkowym


Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka
przyprawa do kurczaka
jajka + bułka tarta do panierowania

20 dag pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku
sól
pieprz
1 kostka warzywna
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczy.
2.Pieczarki umyć i pokroić np. na ćwiartki (jeśli są małe). Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na patelnie z 1 łyżką oleju. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego garnka. Zalać 1,5 szklanki wody i dodać kostkę. Gotować około 5-7 min.
3. Po tym czasie w osobnej misce rozrobić mąkę i dodać śmietanę. Dodać do pieczarek cały czas mieszając.
4. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dodać koperek.
5. Usmażone piersi polać sosem tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz