7 października 2015

Mleko ryżowe ( rice milk )



Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na kucharzenie. Trochę jestem podłamana, bo mój zakwas nie chce rosnąć, więc ten wpis nie będzie o chlebie. Nie mam też zbyt wiele czasu, aby coś upiec, więc tym razem coś czego na tym blogu bym się nie spodziewała.
Przeglądałam przepisy na mleka roślinne, bo jestem ciekawa jak smakują. Z mlek roślinnych kupowałam jedynie sojowe, którego smak akceptują moje kubki smakowe. Teraz jednak nie o mleku sojowym, a ryżowym. Cóż głównym motywatorem jest mój spory zapas ryżu, więc jeśli macie ochotę to poniżej przedstawiam przepis.

Kubek ryżu białego
7 kubków wody ( u mnie kubek o poj. 330 ml)
Dość duży garnek
Cukier waniliowy lub ziarenka wanilii do smaku ( ilość według gustu)

Ryż wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam około 1,5 godziny na niedużym ogniu. Na tym etapie jest jedna wielka glutowata masa. Zmiksowałam ją i dodałam jeszcze 2,5 kubka wody. Przecedziłam do mniejszego garnka i doprawiłam 2 łyżkami cukru z ziarenkami wanilii i wymieszałam. Na tym etapie - po rozcieńczeniu płyn przypomina mleko. Ostudziłam płyn, przecedziłam raz jeszcze i przelewałam do buteleczek o pojemności 330 ml - wyszło mi 5 sztuk.
Gotowe.
Mleko można przechowywać w lodówce do 5 dni.


Mleka ryżowego można użyć jako bazy do kakao ( jest gęste i sycące, ale dobrze jest je dosłodzić ), do ciasta naleśnikowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz