Przeszukaj blog...

środa, 7 października 2015

Pierś z kaczki w sosie żurawinowym


 SKŁADNIKI:

2 Piersi z kaczki
Żurawina (świeża lub w konfiturze)
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki miodu
Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego)
Sól, pieprz




KROK 1:

Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa.

Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem.

Odstawić na ok. 15 minut.


KROK 2:


Na rozgrzaną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.

Smażyć dopóki nie wytopimy całości tłuszczu ze skóry.

Odwrócić kaczkę skórą do góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę.


KROK 3:


Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią.

Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.

Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut.


KROK 4:


SOS ŻURAWINOWY: na patelni, na której była smażona kaczka zostawić odrobinę tłuszczu.

Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość.

Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki).

Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami)




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz