Chlebek z ziarnami

Dawno nie piekłam w domu chlebka, zazwyczaj idę na łatwiznę i zaglądam do sklepu po ulubiony. Mam nadzieję, że teraz jak zrobi się chłodniej, uda mi się trochę nadrobić zaległości i popróbuję nowych rodzai. Ten chlebek charakteryzuje się dużą ilością dodanych ziaren.


 Składniki:
- 25 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 450 g mąki pszennej
- 100 g mąki z pełnego przemiału
- garść ziaren siemienia lnianego
- garść ziaren sezamu
- garść ziaren słonecznika
- garść płatków owsianych
- 400 ml wody

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z niewielką ilością letniej wody. Wszystkie suche składniki łączymy, dodajemy olej, resztę mleka oraz rozmieszane drożdże. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Chlebek przekładamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę w 180 C.




Komentarze