Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem  na przemycenie kaszy do diety dzieci.

to1

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki kakao
  • śliwki najlepiej węgierki

to5Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.
W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :)

RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą.

to

to4

2 uwagi do wpisu “Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.