sobota, 3 października 2015

Eklery kawowe

Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na Facebooku do wzięcia udziału w akcji ciasto na niedzielę, jakoś ostatnio nie mieliśmy dużo czasu na pieczenie i pisanie postów, ale na tą niedzielę pomysłem są eklery. A że bardzo je wraz z Adą lubimy dlatego postanowiliśmy je przygotować. Są pracochłonne ,ale ich smak jest warty zainwestowania godziny czasu w ich przygotowanie .







CIASTO 
  • 45 ml mleka,
  • 45 ml wody, 
  • 20 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli 
Przygotowanie 
 W garnku podgrzewamy mleko, wodę, masło  i szczyptę soli. Przesiane mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka  cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nasze eklery. 
pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C  

POLEWA KAWOWA
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej ( 100 g )
  • 10 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 20 g masła,

 W garnku gotujemy śmietankę dodając miód i kawę następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość dokładnie mieszamy  i odstawiamy do przestudzenia.

KREM
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 żółtka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 90 g cukru,  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka masła,
Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy wraz z kawą . W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Cienkim strumieniem przelewamy mleko do  miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka,  wstawiamy na małym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu , 


Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy  na deskę obok spodów aby później nasze połówki do siebie pasowały wstawiamy na parę minut do lodówki by czekolada zastygła. Na dolne warstwy wyciskamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy górnymi warstwami polanymi polewą. 

Pozdrawiam Patryk 






7 komentarzy:

  1. Ojoj ale wspaniałe :-) mniam. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kawowego to bym teraz zjadła, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są Twoje eklerki. Dziękuję za wspólne wypiekanie tych słodkich przysmaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega apetycznie. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe eklery i bardzo apetyczne. :)
    Patryk - dziękuję za wspólne pieczenie ciasta na niedzielę. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za wspólne pieczenie. U mnie też były kawowe, ale zupełnie inne. Dobrze kojarzę, że korzystałeś z przepisu Pawła Małeckiego ? Nie zamieściłeś źródła inspiracji, a przepis skądś jest mi znany.

    OdpowiedzUsuń
  7. kawowe to zdecydowanie moje smaki :) dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń