Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii.
GRUSZKI W WINIE:
- 2 szklanki wina białego wytrawnego
- 1/2 szklanki wody
- 4-5 goździków
- 3 gruszki słodkie, twarde
- 3 łyżeczki żelatyny
- wiśnie z nalewki
BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kakao
KREM BUDYNIOWO – ŚMIETANKOWY:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
GRUSZKI: Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5min. Odstawić wszystko do wystudzenia.
BISZKOPT. Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Kiedy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.
Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem, a następnie wmieszać ubitą kremówkę.
Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem.
Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie.
Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :)
Bardzo ciekawe ciacho :) A jakie ładne :)
PolubieniePolubienie
Ależ smakowite ciasto:)
PolubieniePolubienie