Tort traktor

Tort z nutą ajerkoniaku na specjalnie zamówienie dla męża rolnika. Bardzo duży, bardzo pracochłonny ale również bardzo smaczny.

WP_20150515_003

Składniki

Biszkopt 5 szt ( 25×40 cm )
5x 4 jajka
5x 1 szkl mąki
5x 3/4 cukru
5x łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
700 ml śmietanki 30 %
150 g czekolady mlecznej
250 g czekolady białej

Poncz
2,5 cytryny
5 szkl wody
2 łyżki cukru

Krem maślany
300 g miękkiej margaryny lub masła
6-7 łyżek cukru pudu
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo
ok. 1200 g masy cukrowej
barwniki spożywcze
dżem z czarnej porzeczki
dżem wiśniowy
2 kieliszki ajerkoniaku
klej spożywczy

SAM_0928

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem.

2. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

3. Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

4. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin.

5. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.

6. Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy.

7. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.

8. Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło wycinamy po dwa krążki.

9. Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem. Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów. Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem.

10. Koła również nasączamy i smarujemy śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce.

11. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki.

12. Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.

13. Wstawiamy do lodówki na noc.

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz