Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w którym to słyszałam same ochy i achy na jej temat. Tak się zachwycali, więc zrobiłam. Muszę przyznać, że rzeczywiście jest pyszna… z nutką słodyczy i orzeźwiająca dzięki mięcie. Musicie spróbować 🙂
Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym
Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka rodzynek
- 5 suszonych daktyli
- garstka listków mięty
- sól
Sos jogurtowo-szafranowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 0,10 g nitek szafranu
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Przygotowanie:
Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem, posolić i wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć kalafiora. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, w międzyczasie przemieszać.
Upieczone różyczki kalafiora wymieszać z rodzynkami, pokrojonymi daktylami, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i listkami mięty.
Sos jogurtowo-szafranowy:
Do miseczki wlać jogurt, dodać roztarty szafran, chili, cukier i sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Ponownie wymieszać i polać sałatkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem
- Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur
- Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem
- Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą
- Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim
Zachwyciła mnie ta sałatka 🙂
Naprawdę warto ją zrobić 🙂