Kolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W
zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą
ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem
startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do
piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie
sądzę, żeby moja frittata znacząco odbiegała smakiem od oryginału.
Jeśli chodzi o dobór składników do frittaty – mamy pełną
dowolność. Można ją zrobić z mięsem, rybą, kiełbasą, boczkiem, warzywami,
grzybami… ciekaw jestem jak smakowałaby z czekoladą;-) Ze względu na tę różnorodność
uważam ją za niezłą alternatywę dla schabowego.
opakowanie mrożonego szpinaku
suszone pomidory – 5 szt.
pół czerwonej papryki
cebula
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
jaja Farmio – 5 szt.
małe opakowanie jogurtu naturalnego
200 g. startej mozarelli
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano
suszone pomidory – 5 szt.
pół czerwonej papryki
cebula
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
jaja Farmio – 5 szt.
małe opakowanie jogurtu naturalnego
200 g. startej mozarelli
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano
Specjalnie dla pokolenia TL;DR zamiast przepisu będzie
instrukcja obrazkowa.
1. Podsmażyłem pokrojoną cebulę, czosnek i pomidory.
Do smażenia wykorzystałem olej z suszonych pomidorów.
Do smażenia wykorzystałem olej z suszonych pomidorów.
2. Dodałem pokrojoną paprykę.
3. Dodałem mrożony szpinak i odrobinę wody,
gdy się zagotował doprawiłem do smaku.
4. Wymieszałem jajka z jogurtem.
5. Szpinak, pokrojony szczypiorek i jajka wymieszałem już w naczyniu żaroodpornym
(gdybym miał patelnię bez plastikowej rączki, podsmażyłbym to jeszcze 2 minuty).
(gdybym miał patelnię bez plastikowej rączki, podsmażyłbym to jeszcze 2 minuty).
6. Posypałem startym serem, wstawiłem do piekarnika i piekłem
(bez przykrycia) przez około 20 minut w temperaturze 180⁰.
(bez przykrycia) przez około 20 minut w temperaturze 180⁰.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz